onsdag 29 februari 2012

Vasaloppet

Om några dagar är det äntligen dags för Vasaloppet (det riktiga loppet)!

Jag har varit anmäld ett par gånger tidigare men då tvingats backa ur på grund av 1) sjukdom och 2) dåliga träningsförberedelser. Det närmaste jag kommit är att ha varit chaufför åt klubbkompisar vid ett par tillfällen.

Men att uppleva loppet från tv-soffan är inte dumt det heller. Det är ungefär samma fascination som man kan känna under någon av de långa vårklassikerna på cykel, t.ex. Paris Roubaix. Kommer en utbrytning att hålla, vilka orkar ända in i mål, blir det spurtstrid?

Det vore roligt om Petter Northug är pigg nog att ställa upp, även om jag inte tror att han kommer att vara med i en segerstrid. Petter är troligen mer allsidigt tränad än flertalet långloppsspecialister, men jag är övertygad om att just specialiseringen på långlopp är en förutsättning för att kunna vinna. Att träna stakåkning ett par månader innan tävlingen tror jag inte räcker för Petter mot Brink, Alsgard, Ahrlin, Aukland och de övriga långloppsloken.

Mitt tips:
1. Jörgen Brink
2. Stanislav Rezak
3. Jerry Ahrlin

Om Brink tar tredje raka borde norrmännen kunna sluta upp med att hänvisa till dennes genomklappning under  VM-stafetten i Val di Fiemme 2003 och i stället erkänna att han är en bättre långloppsåkare än åtminstone Northug.

Men egentligen unnar jag både Rezak och Ahrlin en seger, de har ju varit med och stått för farthållningen vid flera tidigare vasalopp utan att få betalt för det.

Northug då? Jag tror han får nöja sig med en plats mellan 20 och 30.

Vädermässigt ser det lovande ut, det blir nog inga vallningsproblem att tala om.

Edit 2012-02-28 20:45: Northug drar sig ur på grund av magproblem. Då kommer en mängd okunniga människor fortsätta att hävda att han skulle vunnit det hela enkelt om han fått vara frisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar